donderdag 11 november 2021

Kritiek verboden ?

Overwegend brengt de televisie nog slecht ouderwets entertainment. 

Onder het mom van duiding, worden er in actualiteitenprogramma’s en zelfs het (NOS) journaal alleen gekwalificeerde meningen gedebiteerd, zijn talkshow’s verworden tot propaganda kanalen voor diezelfde gekwalificeerde meningen, die zelfs in ‘satirische’ programma’s, spelletjesprogramma’s en quizzen, kunstig tussen de regels door wordt geweven. 

De enkeling met een afwijkende mening, die wel voor de camera maag verschijnen, wordt geconfronteerd met een populistisch mediamiek fenomeen. 

Ga je erop in, dan betreed je een slangenkuil, waar je al spitsroede lopend een spervuur van niet aflatende aanvallen van de gespreksleider en de andere gasten moet pareren, in de hoop dat je voldoende tijd geboden krijgt om je antwoord te geven zonder niet constant te worden onderbroken. 

Ga je er niet op in, dan zal men u lafheid verwijten.

Aspirant omroep Ongehoord Nederland, die een kritisch tegengeluid wil laten horen, wordt inmiddels ruim twee jaar op alle mogelijke én onmogelijke manieren tegengewerkt. Zelfs de mogelijkheid van censuur op basis van vermeende extreme denkbeelden die de omroep mogelijk gaat uitzenden, wordt onderzocht. 

Het zou voor de kritiekloze televisiekijkers, die hun mening bijna uitsluitend baseren op de ‘informatievoorziening’ van de vrij beschikbare Nederlandstalige tv-kanalen, aangevuld met wat bevestigende meningen uit hun Facebook-, Insta-, Twitter- of andere SM-bubbel, een openbaring kunnen zijn, wanneer iemand met een afwijkende mening aan het woord kan komen, zonder impliciet of expliciet voor nazi, fascist, racist of dergelijke te worden weggezet. 

Verwonderlijk is de angst voor Ongehoord Nederland uiteraard niet. Martin Bosma heeft al eerder aangetoond dat sinds enige tijd het omroepbastion hoegenaamd een dependance is van D66, en dat men toegang tot dit bastion slechts wenst te verlenen aan adepten van de bijbehorende ideologie. 

Dat een degelijk gekleurde organisatie gefinancierd wordt met belastinggeld, is een gotspe, en dat dat voorlopig het geval zal blijven des te meer, hetgeen overigens aantoont dat de heersende macht de bestaande situatie wel prima vindt, ergo, dat zij voordeel geniet van deze onevenwichtigheid. 

De invloed van de televisie is nog immer angstaanjagend groot, al lijkt deze langzaam iets te verbrokkelen. Tegelijkertijd worden de tegenstellingen op SM steeds groter en worden deze in ieders kleine bubbel steeds feller uitgevochten, waarbij het ‘goede’ voorbeeld wordt gegeven door de politiek, waar opmerkelijk genoeg de populariteit van Mark Rutte, ondanks de publieke verontwaardiging over onder andere het toeslagenschandaal, gelijke tred houdt met diens leugenachtigheid. 

We leven, zeker voor antropologen, in een heel interessante tijd, het menselijk opportunisme, ieders persoonlijke weegschaal van angst en verlangen, viert hoogtij. 

De meest angstige proberen uit eigen belang hardnekkig anderen te overtuigen dat het gemeenschappelijk belang in ieders belang is, hiertoe voorgegaan door een Pabo-student die het tot minister heeft geschopt en een personeelsmanager die geschiedenis studeerde en die als minister-president al ruim 10 jaar het hele land voorliegt en belazert.

Zij die hierop de zere vinger wensen te leggen, worden zoveel mogelijk genegeerd, wanneer het niet anders kan, geridiculiseerd en wanneer dat niet voldoende is, gedemoniseerd en het ultieme platform daarvoor is vooralsnog de televisie, waar onder het mom van informatievoorziening, de kritiekloze televisiekijker, zonder dat deze zich dat realiseert, wordt geïndoctrineerd. 

Deze onheuse derhalve laakbare symbiose tussen politiek en media onderhouden en versterken elkaar en daarom oordelen diezelfde politiek en diezelfde media, een luis als omroep Ongehoord Nederland in de pels, zeer ongewenst. Opmerkelijk, want juist in een stabiele democratie zou de politiek niet bang hoeven zijn voor een luis, en sterker nog in een stabiele democratie zou de eerlijke onverschrokken media een dergelijke luis juist met alle egards verwelkomen. 



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten