Minderheden (in binnen- en buitenland) die zeggen zwaar gebukt te gaan onder een emotionele belasting, vinden steeds vaker dat dit zwaarder weegt dan de democratische ratio. Aansluitend hierop, zijn er mensen die vinden dat we aan die behoefte wel kunnen toegeven, want waar gaat het nou helemaal om ? Zwartepiet een veegpiet, een Moorkop een chocoladebol, een Negerzoen een schuimzoen, een Kerk een moskee, wat maakt het uit ?
Terwijl in Frankrijk al verscheidene jaren wordt debatteert over l’identité Française, wordt je in Nederland, als je praat over de Nederlandse Identiteit, wanneer je niet wordt genegeerd of uitgelachen, al snel weggezet als nationalist, vrijwel direct gevolgd door de inmiddels bijna standaard geopperde parallellen met de tweede wereldoorlog.
Als er al iemand serieus reageert op de opmerking, dat aan alle kanten de Nederlandse identiteit wordt uitgegumd, is de geheide vraag; wat is dan die Nederlandse Identiteit ?
Het is flauw om te antwoorden, dat je geen Nederlander bent, wanneer je deze vraag stelt. Evengoed is het ietwat onnozel deze vraag te stellen, omdat de Nederlandse of Franse of om het even welke identiteit, niet met een schaartje is te knippen. Het is als een verliefdheid, een gevoel, een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief. Je thuis voelen in je eigen huis, met je eigen spulletjes om je heen, veilig en beschermd, lekker achterover op de bank, met je voeten op de tafel, zo voel je je ook thuis in je land.
In het geval van Nederland was dat, een land met molens langs het water van weilanden met koeien of paarden, ingeklemd tussen de drukke maar gezellige en veilige steden, het land van moorkoppen, van nog steeds blijven uitzien naar een Elfstedentocht zo snel als er maar een nachtvorstje wordt aangekondigd en van oranje straten als we winnen.
Zeker, de maatschappij verandert constant, al vanaf de eerste dag der mensheid. Echter, in plaats van het aanvankelijke en immer organische, derhalve trage en langdurige, evolueren van de maatschappij, worden we nu geconfronteerd met de aan ons - door allerlei internationale verdragen – opgedrongen aanhoudende stroom van hervormingen, waarvan de resultaten c.q. consequenties in steeds grotere mate een aanslag blijken te doen op de tolerantie en het pragmatisme van de Nederlander, voornamelijk omdat door deze hervormingen, het Nederland waar zij hun identiteit aan ontlenen, in sneltreinvaart onherkenbaar wordt.
Er zijn individuen, groeperingen, NGO’s, opiniemakers c.q. “financiële beïnvloeders” die proberen te profiteren van dit momentum, gevolgd door sociaalbewogen – stay woke [1]- medemensen waaronder (egotistische ?) politici die, onze democratie ten spijt, vinden dat “iets” veranderen of weg moet, omdat de een of andere minderheid dat “iets” emotioneel te belastend vindt.
Dit gaat regelmatig gepaard met een schrikbarende zelfhaat die wordt aangewakkerd via de media, die de onzekere burger een schuldgevoel aangepraat, dat in deze zelfhaat een vruchtbare bodem vindt. Het is de schuld van iedere man dat er vrouwen worden gediscrimineerd, het is de schuld van iedere hetero dat er homo’s worden gediscrimineerd en het is de schuld van iedere blanke dat er zwarten worden gediscrimineerd ! Zie daar het narratief van ‘de deugers’ ter lediging van hun schuldgevoel[2].
Het proces van zelfhaat is opmerkelijk, al was het maar vanwege de schijnbare tegenstelling. Volgens psychologen begint zelfhaat met de weigering zichzelf te waarderen, uit angst genegeerd te worden door de omgeving, omdat de omgeving jou als (te) zelfverzekerd en zelfredzaam zou zien, terwijl je tegelijkertijd op zoek bent naar “het intense gevoel van grootheid”; notice me !
Het vertonen van infantiel gedrag door deze mensen, is volgens psychologen niet zeldzaam. Infantiel gedrag dat gekopieerd wordt door mensen die zichzelf presenteren als sociaal bewogen en betrokken, en in de meeste gevallen, behalve hun wil ook opgemerkt te worden, niets anders met de gesteunde groep of persoon gemeen hebben dan hun al even onberedeneerbare als onverdedigbare mening, die niet op ratio maar slechts op emotie is gebaseerd.
Doof voor tegenspraak, een volledige opoffering van de eigen ik, in het verlangen zich zoveel mogelijk te identificeren met de minderheid, dat in het geval van het schuldgevoel van actrice Rosanna Arquette zover gaat, dat zij zich publiekelijk excuseert voor haar blank zijn en haar bevoorrechte positie ?![3]
Klaarblijkelijk beperkt door een gelimiteerd wereldbeeld en gespeend van historisch besef, pleiten deze zich activisten noemende mensen “omdat het niet uitmaakt” er voor dat de Moorkop moet wijken, of dat de islam ongebreideld mag uitbreiden, of dat er excuses moeten worden aangeboden door mensen die niets met de slavernij van doen hebben gehad, aan mensen die nooit slaaf zijn geweest, of dat blank geen blank meer mag zijn, dat er een derde wc moet komen voor mensen in geestelijke nood omdat ze nog niet weten of ze liever een vagina of een penis hebben, of dat vrouwen die wel het glazen plafond hebben doorbroken maar bij ‘de verkeerde politieke partij’ zijn aangesloten, geen echte feministen zijn, of dat Boomers niets bijdragen aan de maatschappij en alleen lastig zijn en geld kosten en niets te maken hebben met de strijd en de opoffering om de relatief recente verkregen vrijheid en dito welvaart van het huidige Westen, waarvan juist deze activisten nu profiteren, mogelijk te maken.
Het getuigt van een enorme ignorantie, te denken dat die vrijheid (en welvaart) zonder slag of stoot is bereikt en dat juist vanuit die kostbare vrijheid de democratie nu opzij geschoven kan worden, om aan dergelijke emotionele dwingelandij tegemoet te komen.
Schrijnender nog is, dat een scala van politici in o.a. Den Haag, Brussel, Berlijn en Parijs en enkele andere Europese hoofdsteden, eenzelfde activistisch gedrag vertonen, waardoor de democratie inmiddels ook vanbinnen uitgehold wordt.
De periode dat er nog geen sprake was van onze huidige vrijheid (en welvaart) ligt voor deze activisten en activistische politici, die overwegend te jong zijn om voor deze vrijheid (en welvaart) te hebben hoeven vechten, blijkbaar te ver in het verleden om zich te realiseren dat onze democratie, onze vrijheid en onze welvaart geen vanzelfsprekendheden zijn, dat nooit waren, en wanneer wij toegeven aan de zelfhaat en het schuldgevoel van de sociaal geëmotioneerde politici en activisten, dat in de (zeer) nabije toekomst zeer waarschijnlijk ook niet meer zullen zijn.
[1] Letterlijk wakker blijven. Sinds de reactie van de Black Lives Matter-beweging, op de moord op Michael Brown in Ferguson, Missouri in 2014, is stay woke het motto van activisten.
[2] “Schuldgevoel is een gemoedstoestand die men zichzelf oplegt.” https://nl.wikipedia.org/wiki/Schuldgevoel
[3] https://nl.metrotime.be/2019/08/09/must-read/blanke-pulp-fiction-actrice-excuseert-zich-voor-haar-huidskleur/